Höst4

BAKGRUNDEN

Kretsloppshuset i Mörsil är resultatet av ett omfattande lokalt engagemang sedan 1994 med målsättningen att skapa en attraktiv besöksanledning i bygden och samtidigt visa att ekologiskt tänk i alla led inte bara är möjligt, utan det självklara alternativet. 

Begreppet "Kretsloppshus" började dyka upp på 80-90-talet som benämning för små kombinationshus för höns och växter, där tanken var att visa framförallt för barn, att höns ger värme, CO2 och gödsel. Växterna i växthuset har nytta av alla dessa godsaker och ger i sin tur ifrån sig syre och växtrester som blir till mat för hönsen. Och både hönshuset och växthuset producerar mat för oss människor. En fiffig kombination som givetvis var (och är) det mest naturliga i bondesamhället.

I vårt Kretsloppshus skulle det dock finnas plats för mer än växthus och hönshus: en butik fylld av produkter med ekologisk profil, café och restaurang, samt utbildnings- och konferenslokaler. Allt inbäddat i en mycket vacker miljö, där glädje och inspiration till en uthållig livsstil präglar stort som smått.

Drömmen om Kretsloppshuset började med Christl Kampa-Ohlssons ihärdiga miljöengagemang, där just sambandet mellan mat - hälsa - miljö var den bärande komponenten. Vägen från idé till att verkligen kunna genomföra byggandet och sedan driften av Kretsloppshuset, har varit en resa som tagit tid och krävt ett enormt engagemang från många människor. Under 15 år, från januari 1997 fram till sommaren 2012 drevs projektet och företaget av den ekonomiska föreningen Kretslopp Mörsil med ett varierande antal medlemmar, senaste åren ett drygt 20-tal.

Under 2012 ombildades den ekonomiska föreningen och består nu av 3 aktiva delägare. Handfast uppbackning ges av en grupp vänner som tillhör den ideella stödföreningen "Kretsloppshusets Vänner".

Till Kretsloppshuset hör omgivande trädgård och park, grannhuset "Gula villan", där vi tillverkar vårt eget mathantverk, ett fristående växthus, ett gammalt badhus från sanatorietiden och en del nyttobyggnader.

 

 kaffekop

 ÖPPETTIDER

Stängt v 44-45-46-47

dvs från 26/10 - 25/11

därefter åter öppet 

Torsdag - Söndag

kl 11-16

Kniv Gaffel original

 Pga viruspandemin ändrar vi vårt koncept

Istället för buffé, serverar vi på tallrik.

Du väljer en plats vid något av våra bord i glashuset, på övervåningen eller ute.

Vi erbjuder också vår goda mat som hämtmat.

Ring gärna och beställ i förväg om du bara vill hämta vid dörren.

Lunchrätt serverat på tallrik från köket

 Smörgåsar

Soppa med bröd

Hembakta kakor

Barnextra: pannkakor av våra egna ägg, hemkokt sylt, grädde 

 

Kniv Gaffel original

 

 

kyckling 2

 

Vi tar gärna emot mindre grupper för konferens, möten, fester.

Catering med leverans alternativt hämtning.

Kontakta oss enkelt via hemsidans web-formulär  

 

  WG19 Dekal ram 300dpi

 

 

Vinnare Guldgalan 2015

  Kretsloppshuset vinnare av 2015-års Guldgala för kategori "Årets Hållbara Företag"  

 

 

 

ÖPPETTIDER:

Stängt 26/10 - 25/11 

 

 

 

 

trix tripadvisor banner

© Kretsloppshuset 2020